Sider

tirsdag 16. desember 2014

Siste innspurt før jul 2014

Nå var det snekkerne som skulle gjøre jobben sin. Den opprinnelige planen var at hytta skulle bli ferdig utvendig i god tid før snøen kom, med start i oktober og ferdig senest et par uker inn i November. Men slik ble det nok ikke.
Litt forsinkelser fra min side med pilarbyggingen passa veldig bra også for snekkerne som ikke var klar til å starte tidlig i oktober. I tillegg ble det en ukes forsinkelse mens vi venta på bra nok flyvær for helikoteret. Når så veggene og materialene var på plass burde hytta vært ferdig på 3 uker, men slik ble det nok ikke. Snekkerne hadde en del andre prosjekt pågående og det ble jobba litt i rykk og napp frem mot jul.
Vi hadde besøk av svigerforeldrene i begynnelsen av november. Søndag 2.november ble de med opp for å se på hytta. Det var ikke så mye for meg å gjøre ifm hyttebygginga men for å få litt fortgang på snekkerne så bar jeg inn gulvplater på gulvbjelkelaget så snekkerne hadde noe trygt å gå på når de skulle jobbe langs veggene på innsiden.

Tirsdag 4.november var jeg oppe en kveldstur og bar inn alle taksperrene og diverse andre materialer. Det var lite snekring for tiden. Snekkeren hadde fått en utglidning i ryggen og da ble det ikke gjort noe på 2 uker. Men etter det skulle de gå 2 mann der til hytta var ferdig, det var iallefall det de lova.

Lørdag 22.november var det "familievisning" av den halvferdige hytta. 18 personer, store og små, var med for å se hvordan det så ut og vi kosa oss og grilla litt snacks på bålpanna. Da var endelig taket påbegynt. Takstoler på halve taket, taksperr og drager på resten. Deilig å endelig se litt fremdrift!!

Taksperr og en kraftig drager i stua, prefabrikerte takstoler på resten av hytta.
Nå beginner det å ligne på en hytte!!


Neste helg, søndag 30.november var jeg oppe igjen en snartur for å sjekke fremdriften. Nå hadde snøen kommet og det lå et par cm med nystnø. Da var det lagt takbord på halve taket og skjelettet til øvre del av galv-veggene var ferdig.

Galvvegg med to vinduer på hemsen.
Hemsen går over halve hytta.
Selv om det er midlertidig gulv så får vi en godfølelse av å være i hytta nå

En nysgjerrig krabat, snømus, på visit!



Søndag 7.desember var snøen regna bort (ikke overaskende). Da var takborda ferdig på hele taket og asfaltplater og lekter var montert på øvre del av begge galvveggene.




Jeg hadde grublet litt over hva slags rekkverk jeg skulle ha til terassen til hytta. Etter litt frem og tilbake kom jeg frem til at jeg vil lage et naturtro rekkverk laga av tømmer. Så i dag tok jeg med motorsaga og felte en del furu trær i området rundt hytta. De fleste var nedfallstrær som hadde velta i storm og uvær siste året. De fleste trærne lot jeg ligge til senere i vinter, men jeg begynte å sage opp det største av dem til passé stokker og kvister som jeg senere skulle frakte inn og ha liggende under hytta for tørking.

Furu på ca 11m som hadde falt ned høst, ca 50m fra hytta.
Den ble kappet opp og skal brukes som rekkverk på terassen.

Flere nedfallstrær som ble skilt fra rota. Disse må jeg bearbeide og frakte ned til hytta senere i vinter.


Lørdag 13.desember kom jeg opp for å frakte inn furua jeg hadde kappet opp. Da hadde det faktisk kommet nesten 30cm med snø. Med truger og bæremeis fikk jeg frakta inn greinene og den øverste og letteste del av selve stammen på ca 5m, men jeg må vente til senere i vinter med å dra inn de største tømmerstokkene, 2 stk på 3 m.

Her er noen av greinene jeg bar ned og lagra under hytta.
Planen er at disse skal brukes til rekkverk rundt terassen.


Og snekkerne hadde nå fått montert vinduene, og de hadde også montert stubbloftsplatene i gulvet. De hadde også startet med diverse vannbord etc utvendig.
Stubbloftsplater montert, klar for gulvisolasjon

Stuevinduene på plass

Mye snø som skaper ekstra arbeid for snekkerne. Snøen må fjernes for å få tatt på papp på taket


Nå nå var hytta så og si tett så nå kunne vi begynne å tørke opp innvendig. De fleste materialer var blitt utsatt for en del regn og fuktighet i en del uker nå.
Siste besøk før jul var på kvelden tirsdag 16.desember. Da bar jeg opp en rotor-avvfukter for å starte tørkeprosessen. Bar også opp en gassovn og en flaske med gass til å få litt lunk i hytta på kalde arbeidsdager. Siden det nå var kommet mye snø så var det godt å ha truger å gå på, for det var  masse snø nå.

Det ble en brei og god trugesti etter 3 turer mellom bil og hytte.

Store og gode truger!!



Rotoravfukter med slange ut av hytta

Nå hadde snekkerne måka av 30cm snø fra taket og lagt papp på takbordene på den ene halvdelen av taket.
Desverre så får ikke snekkerne gjort så mye mer før jul, delvis grunnet en sykemelding hos en av snekkerne. Så da ble ikke hytta ferdig før jul som jeg hadde håpet. Men uansett så er hytta klar nok til at vi kan planlegge for neste helikopter transport i uka etter nyttår.
Eiken Hytter har klar alle innvendige materialer, torva til taket star enda klar på rasteplassen ved veien og jeg har kjøpt inn snurredo og solcelle system som ligger klar til å hentes hos Hyttespesialisten i Sandnes. I tillegg har jeg bestilt ovn og pipe til stua og badstua. Usikkert hvor mye av dette jeg får levert før helikopter transporten.
Har nå også avtalt med snekkeren at han gjør litt mer innvendig enn først avtalt. Planen var at jeg skulle gjøre alt innvendig, men nå blir det til at de skal de isolere alt ferdig i gulv, vegg og tak, ha på plast på vegg/tak og sette opp skjelettet til innvendige vegger. Da sparer jeg en del tid selv og får hytta fortere ferdig.


torsdag 30. oktober 2014

Montering av veggelementene

Endelig var det fint nok vær til å få fraktet inn materialene. Helikopteret kom litt over 9, og jeg var klar sammen med 3 snekkere. Det var viktig å være nok folk, da det går ekstremt fort når helikopteret setter i gang. Selve flydistansen er ca 400 meter, så det går ikke lang tid mellom hvert hiv. Opprinnelig skulle vi frakte 35-40 hiv, men vi bestemte oss for å avvente med torva til taket og heller ta det med i neste flyvning. Så det ble 8 hiv som vi utsetter til neste runde. Grunnen er at det ikke er så mye plass til å plassere alle hivene i nærheten av hytta, og torva ville da ha blitt plassert langt borte som igjen hadde ført til lang bære avstand for å få det plassert på taket.
Hele hyttetomta er skrå og ujevn, så det var utfordrende å få plassert alle hivene på en hensiktsmessig måte og helst så nærme som mulig selve hytta. Snekkeren var tilstede nede ved veien og stroppa alt og instruerte litt i rekkefølge og hvor det bør plasseres. Jeg selv fikk med meg radio og to hjelpesnekkere og gikk opp til tomta for å ta imot alle hivene.

Her ligger alt klart på rasteplassen ved veien. Eneste som mangler er 2 paller med vinduer, men det ankom dagen før helikopteret kom

Takstolene og torva var levert mange uker før tida, så de hadde ligget på vent lenge.

Her er selve hytta; 11 vegg elementer. Ble fraktet inn i 3 omganger og lagt liggende på gulvbjelkelaget
Ett av mange lange hiv på vei opp
 
 Over her en liten filmsnutt av helikopteret som frakter første stabel med vegg elementer.


Tre stabler med vegger som måtte ommøbleres litt for å finne de rette elementene



Det gikk fort å få opp veggene. De største vegg elementene krevde litt muskelkraft for å flytte og reise opp, men det gikk greit siden vi var 4 personer.
Her er inngangspartiet med bod dør til høyre
Alle vegg elementene oppe. Da gjenstår bare å sikre dem mot sterk vind. Mye materialer ligger klar på kryss og tvers.
Vi fikk gjort ganske mye denne dagen. Jeg kom opp litt før 8 på morgenen, gjorde litt forberedelser før snekkerne kom kl 9, helikopteret kom vel kvart over 9. Men det tok litt tid før helikopteret satte i gang. De skulle stroppe de fleste hivene og klargjøre helikopteret. Når de først satte igang så gikk det fort. Fikk knapt landet et hiv før neste kom. Hvert hiv var festet i 2 stropper som vi måtte fjerne og kveile opp og klargjøre for at helikoteret kunne ta de med tilbake med jevne mellomrom.
Det ble vel knappe 2 timer flyging totalt før alt var oppe.
Etter litt mat brukte vi vel et par timer på å klargjøre for veggene med litt stubbloftplater og isolering i kantene og en bunnsville som måtte måles og snores nøyaktig så de tskulle passé med vegg elementene.
Litt over klokka 2 så starta vi med første veggelement og alle veggene var ferdig oppsatt før klokka fem. Så jobba vi litt i mørke med å sikre elementene med ei toppsville og noen skråstøtter og var pakket og klar for kvelden litt før klokka 6.
 

mandag 27. oktober 2014

Dragere og gulvbjelkelag

Mandag 20.November kom snekkeren. Jeg hadde overnatta i lavvoen fra torsdag til mandag for å bli ferdig i tide. Nå var det klart for å begynne selve hyttebyggingen, dragere og gulvbjelkelag skulle på plass. Materialene var allerede fraktet inn med helikopter, samtidig med materialene til pilarene.

De siste ukene hadde det vært mye regn, så jeg hadde satt opp et partytelt som ble ekstra forsterket mot vær og vind. Her kunne vi ha verktøy liggende tørt og også få litt ly for regnet. Og fint å sitte ute på kvelden og lage mat på på bålpanna selv om det pøsregna ute.

Planen var at snekkeren skulle gjøre ferdig gulvet i løpet av noen få dager og at vi skulle ha helikopter frakt i slutten av uka til å frakte inn all materialer de trengte for å gjøre hytta ferdig utvendig. Men på grunn av mye regn hele uka ble det ikke flyvær denne uka. Nå var det ikke så mye mer for meg å gjøre, men vi var oppe en tur i helga for å sjekke materialene som var levert og klargjort for helikopterfrakt og for å ta noen bilder av gulvbjelkelaget. Jeg måtte også drenere og pakke sammen hageslangen og vannpumpa siden det nå nærma seg minusgrader på nettene.
Det ser bra ut! Gulvbjelkelaget klar for å få på vegger



 
 
Ungene er fornøyde så langt
Impregnerte dragere som bjelkelaget hviler på. Dragerne ble lagt rett oppå pilarene og snekkeren var imponert over hvor bra pilarene var på høyden. Han hadde aldri opplevd tidligere at alle pilarene var så nøyaktige på høyden. Alle pilarene var innenfor 3mm, så da trengte de ikke skimse opp mellom drager og pilarer.

mandag 20. oktober 2014

Fjerning av masse


Selve grunnen der hytta skulle stå var solid fjell, men det var noe masse som måtte fjernes. I starten fjerna jeg bare masse for å få plass til pilarene, da jeg hadde knapt med tid til å bli ferdige med pilarene før snekkerne var planlagt å starte selve bygginga.

Her er tomta før jeg begynte å fjerne masse



Første spadetak:)
Innimellom jobbinga med å støpe pilarene fjerna vi mer og mer masse. Jeg ville fjerne all masse under hytta, både for å ha det rent og fri for vegetasjon så det blir lettere å lagre ved og utstyr under hytta, men også fordi vi trengte masse til å fylle i på utsiden av de høyeste pilarene.


Jeg fikk god hjelp med å fjerne masse

Stolt arbeidsgjeng
Totalt ca 50 trillebårlass ble gravd opp for hand og fjerna, ca 5m3 masse

Ekstra tungt når det pøsregner
Og slik så det ut når massen var fjerna og fjellet spylt og alle pilarene ferdig støpt
 
 

søndag 19. oktober 2014

Pilar bygging - Starten på hyttebyggingen





Fredag 26 September 2014 så ble første pilarstein støpt fast, og dette utgjorde starten på selve byggingen av hytta vår. Her er bilde av første fysiske "byggekloss" i hyttebygginga på Vislavvo:)
Totalt skal jeg støpe 46 pilarer. Jeg har fått tegning fra Eiken Hytter som viser plassering av pilarene. De fleste skal plasseres der det nå er bart fjell, men noen havner der det er torv/jord som må fjernes. Totalt anslår jeg det er 3-4m3 masse der hvor hytta skal stå og jeg har valgt å fjerne alt.
Prosessen med å lage pilarer består i hovedsak av følgende:
  1. Oppmåling
  2. Bore hull og lime fast armeringsjern i fjellet
  3. Støpe fast nederste pilarstein
  4. Lime på resten av pilarsteinene til rett høyde
  5. Fylle i sement og armeringsjern i hullet i midten av pilarer
Her er litt bilder av pilarbygginga, men først litt informasjon om det viktigste utstyret:


Et pålitelig aggregate med Honda motor, kraftig nok til det kraftigste utstyret jeg trengte: stor vinkelsiper, vannpumpe, kappsag, compressor


 
Vannpumpe midlertidig installert ved Rattjørnet 30m fra byggeplassen der hytta skal stå. Kobla til 40meter med hageslange så har jeg vann til støping, spyling av fjell etc.

 
 


Det skulle blandes en del sement, totalt ble det brukt nesten 35 sekker med 25kg B30 ferdig sement

Jeg har handla Ganske mye verktøy og utstyr på Biltema, men jeg kjøpte også noe kvalitetsverktøy. Her er 18V oppladbar Makita sirkelsag, drill og slagboremaskin. Sistnevnte fungerte ypperlig til å bore 15mm hull i fjellet til armeringsjern/kamstål
Jeg hadde kjøpt meg laser avstandsmåler og laser vater, men det var litt ofte sol og fint vær og da blir det for lyst til å bruke laser på lange avstander. Så da måtte jeg bruke målband. Målbånda var i plast og på lange avstander i friluft så var det litt strekk i dem, så det var ikke optimalt det heller. Men det ble bra til slutt.

 
Det var litt utfordrende å måle opp når tomta var skjev og det bare var fjell. Jeg måtte lage noen stødige målepunkter som markerte hjørnene. Her gjorde jeg det slik at jeg kunne støpe første sten under stokken som markerer hjørnet.

 
Pøsregn og elektrisk verktøy er ikke en god kombinasjon. Men når det samtidig var vindstille så funka det fint med paraply på stativ som beskyttelse mot regnet.
 
 
Hurtigherdende 2-komponent gysemasse/lim til å feste armeringsjernet i fjellet
Støping av første pilarstein for hver pilar tok litt tid. Hver stein skal måles opp både i bredde og lengde retning, de må vris riktig slik at de er parallelle med resten og de må være i vater i begge retninger. Og når underlaget alltid er skrått og ujevnt så tar det litt tid å få hver stein riktig.

Støping av nederste pilarsteiner ble gjort i etapper og siden jeg bare brukte litt sement om gangen så miksa jeg for hånd en og en sekk (25kg) om gangen.


Når sementen under første pilarstein har herdet, så er det bare å stable opp hele steiner til rett under full høyde. Hver stein limes med stein lim som var genialt å bruke. Jeg har festet en rettholt i et hjørne som er i vater begge veier. Disse pilarsteinene varierer litt i størrelse og det et noen millimeter sjevheter ute og går, men jeg valgte å ha det ene hjørnet iallefall helt i vater.

Stein limet er påført. Skal være en ca 4cm diameter remse. Det ser mye ut men det er svært luftig og bygger ingenting når neste stein blir lagt på.
Øverste pilarstein i hver pilar måtte kuttes for å få den i rett høyde (bortsett fra 3 pilarer som tilfeldigvis havna i rett høyde med hele steiner)

Viktig med verneutstyr
Viljar hjelper med å plassere de avkappede pilarsteinene

 
Når pilarsteinene var limt opp i rett høyde var det bare å fylle sement i hullet sammen med armeringsjern 
Partytelt med ekstra forsterkning mot vind beskytter mot regn de siste helgene med pilarbygging da høstregnet var ustanselig
 
På hjørnepilarene mangla det 3-4cm opp til toppen så da valgte jeg å støpe en såle med ilagt armeringsjern som binder sammen de tre pilarstablene. Alle pilarene rundt ytterkanten har innstøpte hullband.
Her må det læres. Vijar følger nøye med.

 
Siste pilar ble fylt med sement rett før midnatt lørdag 18.oktober, 2 dager før snekkerne skulle komme.