Sider

mandag 23. juni 2014

Valg av hyttetype og leverandør



Etter å ha brukt lavvoen i ca ett år så starta vi for alvor å planlegge for hyttebygging, våren 2013.
Prosessen med å velge hyttetype og leverandør visste vi kom til og bli vanskelig. Dette er noe vi skal ha for livet, og dette var noe vi ville bruke tid på. Tid til og ta alle avgjørelser og valg, uten stress. Det begynte jo i det små, med tanker og ideer om hvordan hytta skulle være og hvor stor den skulle bli.  Det ble en periode med mye tid brukt på internett, og inn på de forskjellige  hytteleverandører.
Vi var grundige i letingen vår, vi gikk systematisk til verks, og ville ikke la noen leverandører stå usett på internett. Vi var innom alle hytteleverandører i Norge i tillegg til noen utenlandske laftehytte leverandører. Førsteinntrykket på hytteleverandørens nettsider var viktig.  For å velge ut aktuelle leverandører så vi på stil, planløsninger, utforming utvendig og pris.  I denne prosessen var det viktig å kunne se pris på standardhytter for å kunne sammenligne.

Det finnes et uttall av forskjellige hyttestiler. Nymoderne hytter og funkis hytter med store vindusflater vil vi ikke ha. Idylliske fjell hytter med torv på taket og sprossevinduer er mer det vi har lyst på.  Vi har egentlig alltid vært fascinert av tradisjonelle laftehytter og hadde veldig lyst å bygge laft. Men etter mye avveiing frem og tilbake så ente vi opp med bindingsverk. Noen av argumentene som talte for å gå bort fra laft var:
  • Det tar lengre tid å varme opp ei laftehytte enn bindingsverkhytte. Siden vi stort sett skulle bruke hytta i helger og vi ikke har strøm så er det ikke så praktisk.
  • Laft er betraktelig dyrere enn bindingsverk, i alle fall fra pålitelige norske leverandører. Utenlandske leverandører kan konkurrere i pris med bindingsverk, men da kommer en del mer usikkerhetsmoment og potensielle risikoer.

Å ha tatt valget om å gå for bindingsverk var et steg på veien. Men det var fremdeles mange aktuelle hyttetyper og leverandører å velge mellom. Det var rett og slett vanskelig. Vi deltok på to hyttemesser, en i Stavanger og en på Hellerudsletta. Messa på Hellerudsletta  ga oss mest, der kunne vi gå rundt i oppsatte hytter og rett og slett se og føle på både stil og størrelse. 
Vi jobba systematisk for å snevre oss inn til noen få aktuelle leverandører. Hyttestil kombinert med pris var viktigste valg for oss. De mest aktuelle hyttene ble lagt inn i Excel slik at vi lett kunne sammenligne og vurdere de opp mot hverandre. Til slutt sto vi igjen med Eiken Hytter og Familiehytta. De var ganske like i pris, men valget falt til slutt på Eiken Hytter pga følgende:
  • Etter litt finregning så ble de billigst
  • De leverte hytta i ferdige elementer, noe Familiehytta ikke gjorde
  • De levererer med grov tømmerpanel utvendig og tømmerpanel inne som minner om tømmer/laft hytte.
  • Bedre oppfølging og kundeservice
  • Lokal leverandør, (kort vei for møter, billige transport, erfaring med Sirdal kommune)
Det var en lettelse å ha gjort dette første viktige valget.
16.Juni signerte vi kontrakten med Eiken Hytter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar